Fibonacci Araçlarının Negatif Yönleri


   Önceki dersimizde forex piyasasında fibonacci seviyelerinin ne kadar kaliteli çalıştığını işledik. Bu dersimizde ise fibonacci seviyelerinin yetersiz kaldığı ve çalışmadığı durumları ele alacağım.


   4 saatlik GPP / USD paritesini örnek olarak ele alacağız. Aşağıdaki grafiği incelediğimizde piyasalarda ayıların inisiyatifi ele aldığını görüyoruz. Fibonacci seviyelerini çizebilmek adına maksimum noktası olarak 1.6300 ve minimum noktası olarak 1.6058 seviyelerini işaretledikten sonra, program bizlere seviyeleri veriyor. Piyasayı incelediğimizde fiyatların 61.8% direnç seviyesinde takıldığını görüyorsunuz. Burada kendi kendinize, ''Bu direnci kıramadı, şimdi bir önceki seviyeye fiyatlar geri dönecektir.'' diyerek pozisyon açıyorsunuz. 

   Eğer gerçekten 61.8% seviyesinden kısa pozisyon açmış olsaydınız, kısa yolda zengin olma hayallerinizin tahtalı köye yolculuğunun biletini almakla kalmamış olup, doğru bir para yönetimi ve risk analizinin yoksunluğunda hesabınızın suyunu çekmesi içten bile değildi.

   Bakalım ilerleyen zamanlarda ne olmuş;

   Fiyat grafiğinde seçmiş olduğumuz minimum noktası, trendin dönüş noktasıymış meğer. Trend dönüşü gerçekleşiyor ve fiyat tüm fibonacci seviyelerini kırarak yükseliş trendini başlatıyor.

   Bu konudan almamız gereken ders nedir ? 

   Diğer araçlar ile kıyaslandığında, Fibonacci seviyeleri bizlere büyük ihtimal ile başarılı pozisyon açma şansı tanıyor. Fakat Fibonacci seviyelerinin de yetersiz kaldığı ve başarıya ulaşamadığı anlar oluyor. Fiyatlar bazen ilk seviyeyi aşıyor. Bazen ikinci veya üçüncü seviyeyi de delip geçebiliyor. Hatta ve hatta örneğimizde olduğu gibi Fibonacci seviyelerini hiç kafasına takmadan yoluna devam ettiği de oluyor.

   Fibonacci seviyelerinin bir eksi yanını daha sıralamak gerekirse, maksimum ve minimum noktalarını belirlemek derim. Sonuçta hepimiz grafiğe farklı gözler ile bakıyoruz. Herkesin analiz biçimi, stratejisi farklı olabiliyor. Maksimum ve minimum noktalarını seçerken kesinlikle izlenmesi gereken kurallar diye bir bölüm maalesef bulunmuyor. İşte bu sebepten dolayı Fibonacci Seviyelerini iyi kullanabilmek için, bol bol pratik yapmak gerekiyor. Diğer indikatörler ile beraber kullanıldığında ise başarıya ulaşma yolunuz bir adım daha kısalıyor.

   Bir sonraki dersimizde, sizlere fibonacci seviyeleri ile trend çizgilerini nasıl beraber kullanacağınızı anlatacağım. Unutmayın başarısız yatırımcı yoktur. Bilgi eksikliği yaşayan bilinçsiz yatırımcı vardır.

Yorum Gönder

Start typing and press Enter to search