Hareketli Ortalama Oluşturma ve Pozisyon Stratejisi


   Pratikte hareketli ortalamalar nasıl oluşturulur ? Hareketli ortalama stratejisi neye göre hazırlanır? Bu dersimizde cevap bulacağımız sorular ve daha fazlası sizleri bekliyor


   Grafik üzerinden konuşmak gerekirse, hareketli ortalamayı grafiğe yerleştirmek oldukça basit. Kullandığınız ticaret platformunda indikatörler sekmesinde Moving Average isimli parametreyi seçiyorsunuz ve grafiğe ekliyorsunuz. Ortaya şu şekilde bir grafik çıkıyor;
  

   Örnek grafikte hareketli ortalamanın fiyat seviyesinin altına geçtiği an yükseliş trendini teyit ettiği an olarak göze çarpıyor. Bir çok yatırımı  sinyallere göre pozisyon açmakta. Tabi dikkat edilmesi gereken durumlarda mevcut. Bir başka örneğimizde ise düşüş trendi gözlemliyoruz. Piyasayı etkileyebilecek bir haber yayınlanıyor ve parite fiyatı yükselmeye başlıyor. Acaba trend geri mi dönüyor?

   Fiyatın hareketli ortalama çizgisi seviyesinin üstüne çıktığını görüyorsunuz. Trendin döndüğünü ve uzun pozisyon açmanın zamanının geldiğine kesin eminsiniz ve pozisyonu açıyorsunuz. 

   Piyasalar sizi kandırdı. Haberlerin açıklanması ile beraber bir artış gözlemlendiği doğru. Yalnız trend yönünü değiştirmedi. 

   Gelin beraber diğer yatırımılar gibi biz de bir grafikte iki adet hareketli ortalama kullanalım. Böylece gerek sinyal gerekse piyasa yönü hakkında daha net bilgi sahibi olabiliriz.

   Yükseliş trendlerinde daha az periyota sahip hareketli ortalamanın, daha çok periyota sahip hareketli ortalamanın yukarısında olması gerekir. Düşüş trendlerinde ise tam tersi geçerlidir. 12 ve 25 lik periyotlarda 2 adet hareketli ortalamayı beraber inceleyelim; 


   Yukarıda ki grafikte görüldüğü gibi hareketli ortalamalar trend ile beraber hareket ederken, daha büyük periyota sahip hareketli ortalama çizgisi daha yukarı seviyede seyir etmektedir.

 Trendin varlığını ve yönünü belirlemek için Hareketli Ortalama Stratejisini rahatlıkla kullanabilirsiniz. Bu stratejiyi oluşturmak için grafiğe bir kaç tane hareketli ortalama eklemeniz yeterli olacaktır. Nasıl mı analiz edeceksiniz?

   Akla ilk gelen sorulardan biri trendin bittiğini hareketli ortalamaları kullanarak anlamak mümkün mü ? Sorunun cevabı ise : Evet. Üstelik yalnızca bittiğini değil trendin yön değiştirdiğini de hareketli ortalamalar sayesinde tespit edebilirsiniz.

   Yapmamız gereken ise oldukça basit. Grafiğe 2 adet hareketli ortalama ekleyip, birbirleri ile kesişmelerini beklemek. 2 hareketli ortalamanız kesiştiğinde bu trendin bittiğinin ve/veya yön değiştirdiğinin habercisidir. Kesişme sırasında pozisyon açabilir, ve artan kapitalin tadını çıkartabilirsiniz. 

   4 saatlik GBP / USD fiyat grafiğinde hareketli ortalamaları incelemek gerekirse;

   Öncelikle parite yükseliş trendi ile grafiğe hızlı bir giriş yapıyor. 1.6745 seviyesinde maksimumu gördükten sonra, trend dönüyor ve düşüş başlıyor. Mayıs ayının başında 15 periyotluk EMA, 30 periyotluk EMA'yı yukarıdan aşağı doğru kesiyor.

   Sizlerinde görebileceği gibi bu kesişmeden hemen sonra piyasada düşüş trendi başlıyor. Eğer kesişme sırasında kısa pozisyon açmış olsaydınız, 400 puana yakın karınız vardı. 

   Bir çok yatırımcı pozisyonlarını hareketli ortalamalar 2. defa kesiştiğinde veya fiyatlar tersine döndüğünde kapatıp karını alır. Hareketli ortalamalar yalnızca trend olan piyasalarda sağlıklı çalışırlar . 

Yorum Gönder

Start typing and press Enter to search