Mum Grafiğinde Modellemeler 2


   Mum grafiği modelleri 2. dersimize hepiniz hoş geldiniz. Bu dersimizde sizlerle çekiç, asılı mum, ters çekiç ve düşen yıldı modelleri ile tanıştıracağım. O vakit zaman kaybetmeden başlayalım.

   Çekiç ve Asılı Mumlar

   Çekiç ve asılı mum birbiri ile aynı görünüme sahip iki farklı mum çeşididir. İfade ettikleri anlam ise durumdan duruma değişir. 2 modelde de ince güzel bir gövde, uzun alt gölge ve çok kısa veya olmayan bir üst gölge bulunmaktadır. 
 
   Çekiç, piyasaları yükseliş trendine çeviren (boğa piyasalarına) bir model çeşidi. Çekiç denmesinin sebebi ise, çekiç darbesi ile beraber piyasalar yükselişe geçer. Fiyatlar düşerken çekiç darbesi ile beraber fiyatlar artış gösterir. Uzun alt gölge, satıcıların fiyatları aşağıya çekmeyi başardığını, yalnız belli bir zaman sonra alıcıların inisiyatifi ele aldığını ve fiyatları tekrardan yukarı çektiğini gösterir. Tabi düşen piyasalarda çekici gördüğünüz gibi almanız yanlış bir hareket olacaktır. En güvenlisi öncelikle biraz bekleyip, sinyali teyit etmektir. Örneğinizde bulunan çekicin sağındaki beyaz mum güzel bir teyittir. Çekicin bittiği yerden başlayıp, daha üst seviyede kapanış göstermeyi başarmış.

                                   
   Bir mumun çekiç olabilmesi için gereken kriterler şu şekilde sıralanabilir ;
  • Uzun alt gölge, gövdenin 2 veya 3 katı büyüklüğündedir.
  • Kısa veya hiç oluşmamış üst gölge.
  • Gövde gölgenin üstünde yer alır ve pazarın en alttaki mumudur.
  • Mumun rengi önemli değildir.

   Asılı mum ayı (düşüş piyasası) piyasasına dönüş modeli olarak kabul edilir. Sürekli büyüyen trend, bizlere satıcıların alıcıları alt etmeye başladığını söylediği zaman asılı mum modeli grafikte gözlemlenir.. Uzun alt gölge satıcıların fiyatları aşağıya çekmeyi başardığını, yalnız sonrasında alıcıların devreye girdiğini ve fiyatları tekrar yukarı çektiğini söyler. Bu forex pazarında bir sinyal olarak algılanabilir. Yakında trendin değişebileceği anlamına gelmektedir.

    Bir mumun asılı olarak kabul görmesi için gereken kriterler şu şekilde sıralanabilir;
  • Uzun alt gölge, gövdenin 2 veya 3 katı büyüklüğündedir.
  • Kısa veya hiç oluşmamış üst gölge.
  • Gövde gölgenin üstünde yer alır ve pazarın en alttaki mumudur.
  • Mumun rengi önemli değildir. Yalnız renginin siyah olması onu daha etkili yapar.

   Ters Çekiç ve Düşen Yıldız

   Ters çekiç ve düşen yıldız modelleri de aynı çekiç ve asılı modellerinde olduğu gibi aynı gözükmektedirler. Onları birbirinde ayıran özellik ise, oluşmadan önce piyasada neler olup bittiğidir. İki modelinde kısa bir gövdesi, uzun üst gölgesi ve olmayan veya çok ufak bir alt gölgesi vardır. 

 

   Ters çekiç düşüş trendlerinde ortaya çıkar ve piyasanın yükselişe geçtiğinin önemli habercileri arasında yer alır. Ters çekicin uzun üst gölgesi, alıcıların fiyatı yukarıya çekmeye çalıştıklarını, satıcıların ise bunu görüp tekrar fiyatı aşağı çektiğini gösterir. Tabi burada dikkat edilmesi gereken alıcıların fiyatı açılış fiyatına yakın tutmayı başardıkları olayıdır. Bu modelin bize söylediği satıcıların pazarda azaldığı ve alıcıların arttığı yönündedir. 

   Düşen yıldız ayı piyasalarına göre dönüş formasyonu olarak kabul edilir. Aynı ters çekice benze, yalnız yükselen piyasalarda ortaya çıkar. Piyasaların açılması ile beraber fiyatlar artmış, tepe noktasına kadar çıkmış ve orada kalmış. Düşen yıldız bize bu tepe noktasını göstermekle kalmayıp, yakın zamanda trendin döneceği sinyalini de verir. 

   Bir dersimizin daha sonuna geldik. Mum grafiği modelleri ile alakalı bir makale daha paylaştıktan sonra konuyu kapatacağım. Lakin bu modeller teknik analizde büyük önem taşımakta. Mum grafiğine ilgi duyup bu konuda kendini geliştirmek isteyen arkadaşlarla ise 'Price Action' konusunda buluşacağız.



Yorum Gönder

Start typing and press Enter to search