Mum Grafiğinde Modellemeler


   Mum grafiğini incelerken ve yorumlarken mutlaka dikkat etmeni gereken bazı modeller vardır. Siz mumu yakar bir dilek tutarsınız, mumlar ise dileğinizi gerçekleştirir. Önemli olan onların dilinden iyi anlayabilmektir.

   Forex grafik çeşitleri yazımıza buradan geçiş sağlayabilirsiniz.
 
   Mum formasyonlarına geçmeden önce belirtmek isterim ki, düşündüğünüzden çok daha fazla formasyon mevcut. Biz bu dersimizde temel formasyonlar üzerinde duracağız. İlgi göstermeniz durumunda diğer formasyonlara da başka bir dersimizde yer vereceğiz. Hatırlatmak amacı ile mum grafiğimizi bir kere daha paylaşıyorum;


   Aşağıda paylaşacağım mumlarda gövde, gölge gibi kısımları ayrıca grafiğin içine veya üstüne çizmeyeceğim. Yukarıda ki şekli örnek olarak kullanırsınız. 
   

   Marubozu

   Hocam ben Japonca kurslarımı son zamanlarda çok aksattım. O yüzden ne dediğinizi anlamıyorum diyorsanız, endişelenmeyin. Marubozu demek, gölgesi olmayan anlamına geliyor.  Marubozular birbirlerinden sadece renk olarak ayrılırlar. Aşırı yükselmiş veya aşırı düşmüş piyasaların habercileri olarak görev yaparlar. Özellikleri ;
  • Üst ve alt gölgelere sahip değildirler.
  • Gövdesi uzun olur.
   Beyaz olanı yükselişe, siyah olanı ise düşüşe işaret eder. Ayrıca trend sonunda görülürse, trendin tersine doğru dönmeye eğilim gösterdiğinin de habercisi olabilir. Sadece bu muma bakarak pozisyon açmak doğru olmaz. Mum size piyasa hakkında kısa bir bilgi verir.

   Doji 

   Açılış ve kapanış fiyatlarının eşit veya birbirine çok yakın olduğu mum modellemesine denir. Gövdenin uzunluğu yok denecek kadar az veya yoktur. Özellikler;
  • Dikkat edilmesi şart bir modeldir. Piyasalarda oluşan kararsızlığı size gösterir. Alıcı ve satıcıların eşit olduğu yerlerde ortaya çıkar.
  • İdeal bir doji renksiz olur. Yani ne beyaz ne de siyah.
    Eğer doji yükselişten sonra ortaya çıktıysa, artık alıcıların azaldıklarını ve satıcıların arttığını gösterir. Yakın zamanda dönüşün başlayacağını işaret eder. Aynısı tam tersi durum için de geçerlidir. Yalnız tek başına Doji, dönüş sinyali olarak kabul edilemez. Mutlaka teyit edilmesi gerekir.

   Topaç

   Gölgeleri gövdesinden daha uzun olan mum türlerine denir. Topaçımızın rengi büyük önem taşır. Bu model alıcı ve satıcıların birbiri üzerinde baskı kuramadıkları durumlarda ortaya çıktığından, bir doji türü olarak kabul görür. Özellikleri;
  • Mumun gövdesi küçüktür.
  • Gölgeleri ise gövdeden kat ve kat daha büyüktür.
   Uzun bir yükseliş trendinin ardından ortaya çıkan beyaz topaç, alıcıların artık kararsız kaldıklarının bir göstergesi olarak kabul edilir. Topaçlar trend sonlarında dönüş sinyali olarak görev yaparlar. Topaç modellemesine tek başıma güvenmek doğru olmaz. Yine de dikkat edilmesi gereken etkenler arasında yer alır.

   Konuyu toparlamak gerekirse bu dersimizde doji çeşitlerine değindik. Mum grafiği modellemeleri derslerimiz devam edecektir. Sizlere en önemli ve sık kullanılan modelleri en anlaşılır şekilde anlatmaya devam edeceğim. 


   

Yorum Gönder

Start typing and press Enter to search