RSI Vazgeçilmez Osilatör


  RSI «Relative Strength Index» piyasadaki aşırı alım ve satım seviyelerini ölçen bir başka osilatör olarak karşımıza çıkmaktadır. Türkçesi Göreceli Güç Endeksi olan osilatör, İsminden de anlaşılacağı gibi belli bir periyottaki fiyat hareketlerini endeks bazında resmederken, bu hareketlerin gücünü teste etmeye yarar.


   Parabolic SAR indikatöründen tanıdığımız teknik analist J. Welles Wilde osilatörün yaratıcısı olarak karşımıza çıkmaktadır. Diğer osilatörler ile kıyaslandığında en popüler ve en çok kullanılan osilatör olarak karşımıza çıkan RSI, 0-100 seviyeleri arasında inip çıkan bir ortalamadan oluşmakta. 

   RSI osilatörünün ilk kullanım amacı piyasadaki uyumsuzlukları, ayrışmaları ortaya çıkarmaktır. Aynı zamanda aşırım alım, satım bölgelerini belirlemede de kullanılmaktadır. RSI matematiksel formulü ise aşağıdaki gibidir;

   RSI = 100 - (100 / 1+RS)  
   RS  = N periyotta pozitif kapanış ortalaması / N periyotta negatif kapanış ortalaması

   Tabi sizin herhangi bir şey hesaplama gibi zorunluluğunuz bulunmamaktadır. Kullandığınız program tüm bu hesapları sizin yerinize yapar. Periyot seçimi, kullandığınız grafikteki zaman dilimi ile ilişkilidir. Saatlik grafikler için  n = 14, 4 saatlik grafikler için n = 9, Günlük grafikler için ise n=6
alınır. 

   RSI Osilatörü Grafiği ve İşlem Açma

   
   Yukarıdaki grafikte RSI osilatörünü görmektesiniz. Aynı Stochastic de olduğu gibi çalışmaktadır. 0 dan 100 e kadar olan alanda, 30 seviyesinin aşağısı aşırı satım, 70 seviyesinin yukarısı ise aşırı alım olarak kabul görmektedir. 

   Aşağıda ki grafiği inceleyerek RSI enstrümanının nasıl çalıştığı hakkında fikir edinebilirsiniz;

    EUR / USD tüm hafta boyunca düşüş göstermiş ve 2 hafta içerisinde neredeyse 500 puanlık bir düşüş yaşamış. 9 Ocak tarihinde 1.2900 seviyesinden işlem gören paritede RSI, 30 seviyesinin altına düşmüştür. Ardından RSI osilatörünün 30 seviyesinin yukarısına çıkması ile beraber paritede bir yükseliş gözlemlenmektedir.

   Basit bir örnek ile RSI çalışma prensipleri ile ilgili bilgi sahibi olduğunuza göre, artık kendiniz de demo hesabınızda bu değerli enstrümanı deneyerek, tecrübelerinizi burada paylaşabilirsiniz.

 



    


Yorum Gönder

Start typing and press Enter to search