Her Yatırımcıda Bulunması Gereken İndikatör ADX


   Bugün sizler için trend indikatörü ADX enstrümanını ele alacağım. Türkçeye Ortalama Trend Endeksi şeklinde çevrilmesi mümkün olan ADX, içerisinde bir çok fonksiyonu bulunduran, mükemmel bir trend ölçer olarak karşımıza çıkıyor.


   0-100 seviyeleri arasında gidip gelen indikatör, 30'un aşağısına düştüğünde trendin zayıf,20-50 arasında ise trendin güçlü olduğunu bizlere gösteriyor. Stochastic osilatöründen farklı olarak, trendin yönünü değil gücünü bizlere gösteriyor. Pazarda yeni bir trend oluşumu olup olmadığını ADX ile kolayca anlayabilirsiniz. 

   ADX indikatörünü kullanırken yaşayacağınız en büyük sıkıntı ise, size almanız mı yoksa satmanız mı gerektiğini söylemez. ADX'in yaptığı en önemli görev, hali hazırdaki trende girip girmemeniz konusunda sizi uyarmasıdır. Eğer ADX 50 seviyelerinde geziyor ise trend artık ömrünü tamamlamaya çok yakındır. Pozisyonunuzu kapatıp karınızı almanın vakti gelmiştir. 

   ADX Uygulamalı Örneği

   Aşağıda bulunan örnekte, ADX 20 seviyesinin altında bulunmakta, Trend başladıktan sonra, gösterge hızla yükselmeye başlıyor ve trendin güçlendiği sinyalini veriyor. ADX seviyesi 50 ye yaklaştığında piyasada düzeltme hareketi başlıyor. Tekrardan 20 seviyelerine düşen gösterge, trendin güçlenmesi ile beraber artmaya başlıyor. İşte grafiğimiz;

   Average Directional Movement Index Kullanımı 

   ADX kullanırken yapılan en doğru hareket, kopma olmasını bekleyerek, ardından pozisyon açmaktır. Ayrıca uzun ömürlü trendlerin tespitinde de kullanılabilir. En iyisi diğer araçlar ile birleştirilip beraber kullanmaktır. Bu iekilde çok daha fazla verim alabilirsiniz. 

   ADX indikatörü sayesinde pozisyonu kapatmanın mı yoksa devam mı etmenin gerekli olduğunu da tespit edebilirsiniz.

Yorum Gönder

Start typing and press Enter to search