Parite Analizi NZD/USD

Parite

   Yeni Zelanda Doları, sonunda Amerikan Dolarına karşı 0.70 seviyesinin aşağısına inmeyi başardı. FED'in aldığı kararın ardından uzun zamandan beri 0.70 li seviyelerde tutunmayı başaran NZD/USD paritesi bir anda 300 pipslik bir düşüş ile beklenenden daha fazla değer kaybetti.

NZD/USD Değerlendirmesi


   0.70 destek seviyesini kıran ve hızla düşüş yaşayan NZD/USD paritesi bir çok yatırımcının kafasında soru işaretleri oluşturuyor. 0.70 seviyesi kırıldığına göre düşüşler devam edecek mi ? Yoksa paritede toparlanma yaşanıp, tekrardan eski bandına dönüş mü gerçekleşecek? Cevap ne olursa olsun, risk yüksek. Hatta hesapları patlatacak seviyede diyebiliriz.

   Bu günlerde işlem yapmak başlı başına riskli. Yeni yıl tatillerinin olduğu bu günlerde, hem piyasada para akışı az, hem de karını alıp piyasadan çekilen büyük yatırımcı sayısı oldukça fazla. Özellikle Major paritelerde işlem yapan yatırımcılar yeni yıla yeni pozisyon ve planlar ile girmeye hazırlanırken,, NZD/USD paritesinde işlem yapanların da kaderi pek farklı değil.



   Genel anlamda amerikan dolarını saran bu pozitif atmosferin arka penceresinde, Trump'ın agresif tavırları ile Çin'e açmayı planladığı ekonomik savaşın kırıntıları pusuya yatmış bekliyor. Peter Navarro, Trump'ın yeni ekonomi danışmanı olarak göreve başlayacak ve az çok amerikan ekonomisini takip edenler bilir ki, Navarro,  The Coming China Wars: Where They Will Be Fought and How They Can Be Won isimli kitabın yazarı. Sadece bu durum bile bizleri büyük risk altında bırakıyor. 

   İşte bu riske, bir de bugünlerde patlayan Rus büyük elçilerinin Amerika'dan sınır dışı edilmesi olayı eklenince, doların kaderi kritik seviyeler tırmanıyor. Belki henüz pek farkında değilsiniz, lakin önümüzdeki yıl dolar çok ciddi sınavlar ile sınanacak. 

   Gerek uzun dönemli yatırım yapmayı sevenler, gerekse orta ve kısa vadede işlem yapan yatırımcıların mutlaka hesaba katması gereken faktörler bunlar. Bizim incelediğimiz NZD/USD paritesinde ise durum çok ta farklı değil. Bir taraftan Rus, diğer taraftan Çin baskısı altında kalabilecek dolara, büyük darbeler gelirse, NZD/USD paritesinde yaşanacak toparlanma da yükseliş trendine dönüşebilir. 


   Anne Ben Büyüdüm Süt İstemiyorum

NZD/USD

   Makro ekonomik global riskleri bir kenara bırakırsak, bu yıl işler Yeni Zelanda'da pek iyi gitmedi. -0.5% seviyesine gerileyerek düşüş yaşayan süt ürünleri fiyat endeksi, ülkenin ekonomik yapısında kilit rol oynuyor. Yazın yaşanan yükselişlerden sonra, dünya genelinde süt ürünleri fiyatlarında ciddi bir düşüş yaşanmakta. Ülkenin ekonomisinde süt ürünlerinin yerini, şu an ki para değerindeki düşüş ile de anlayabiliriz. Geçtiğimiz Süt ürünleri mezat platformu olan Global Dairy Trade'de olarak bilinen açık arttırma sonrası 0.68 seviyesini test eden NZD/USD paritesinde bir sonraki açık arttırma 3 Ocak'ta.



   Ticaret verileri de Yeni Zelanda'yı yarı yolda bıraktı. Kasım ayında mal bazında dış ticaret açığı 705 milyon yeni zelanda doları. 500 milyon civarında olması beklenen açığın 705 milyon gelmesi, ithalatın artmasının yanında ihracatında azalması sonucu ortaya çıktı. Sadece bu faktör NZD/USD paritesinde düşüşe sebep olmadı tabi ki. Yalnız önemli bir rol oynadığı aşikar.
  1. Amerikan doları gerçektende sağlam bir kaynak. Altından bile sağlam şuanda.

    YanıtlaSil
  2. Özellikle amatör yatırımcıların NZD yerine daha temel yatırım araçlarına yönelmeleri gerektiğini düşünüyorum. En azından takip ve analiz yeteneklerini geliştirinceye kadar.

    YanıtlaSil

Start typing and press Enter to search