Teknik Analiz ve Fiyat Kanalları

   Önceki derslerimizde trend çeşitlerini, destek ve direnç konularını detayları ile işledik. Bu dersimizde ise sizleri fiyat kanalları ile tanıştıracağım. Teknik analizin önem taşıyan enstrümanlarından biri olan fiyat kanalları, aynı destek ve direnç gibi pozisyon açıp kapamada sizlere yardımcı olacak.


   Fiyat kanallarını birer dinamik destek ve direnç bölgesi olarak varsaymak mümkün. Her kanal potansiyel birer destek ve direnç seviyesini temsil eder.
  
    Fiyat grafiğimize fiyat kanalı çizebilmek için, trend çizgisine paralel ikinci bir çizgi çizip en yakın tepe noktasına yerleştirmemiz yeterli olacaktır. Fiyat kanalını en rahat trend çizgisi çekerken çizersiniz. Düşüş trendinde yine aynı yöntemi uyguluyoruz. Yalnız bu sefer minimuma paralel bir çizgi çekiyoruz. Fiyatlar üst çizgiyi test ettiğinde bunu satış sinyali, alt çizgiyi test ettiğinde ise alış sinyali olarak görebiliriz. Kanalların 1 numaralı kuralı, fiyatlar her zaman kanal içerisine dönme eğilimindedir.
   
   Fiyat kanallarının sizlere bir diğer getirisi ise pazarın hangi yöne gittiğini çok net olarak görmenizi sağlarlar. Analize başlamadan önce mutlaka grafiği açıp kanal çizerseniz, paritenin pazarda gösterdiği davranışı daha iyi kavrar, böylece gelecek için daha iyi tahminlere sahip olabilirsiniz. 

   Kanalların üst çizgisi daha önce de belirttiğim gibi potansiyel bir direnç bölgesidir. Alt çizgisi ise potansiyel bir destek bölgesidir. Bunun anlamı olur da fiyatlar kanalın dışına çıkar ve uzaklaşmaya başlarsa, bilin ki destek veya direnç kırılmıştır. 

   İncelediğiniz paritenin fiyat grafiğinde, fiyatlar kanalın dışına çıktıysa trend bitmiş ve /veya yön değiştirecek demektir. Örnek olarak yukarıda paylaştığım grafiği incelerseniz öncelikle yükseliş trendinde olan fiyatlar, kanalın taban çizgisini kırarak trendi tersine çevirmiş  ve düşüşe geçmiştir. Aynı şekilde düşüş trendinde fiyat kanalının üst çizgisi kırılmış ve yükseliş trendi başlamıştır.

   Bu dersimizin de sonuna geldik arkadaşlar. İlerleyen derslerimizde japon mumu grafiğinin inceliklerine değinecek ve ardından da bir çok yatırımcı tarafından merak edilen indikatörler konusuna değineceğim

Yorum Gönder

Start typing and press Enter to search